Historie

Hasle-Løren ble opprinnelig stiftet i 1911, men har hatt en lang og innholdsrik historie siden da.

”En viktig stimulans for norsk idrett var oppløsningen av unionen med Sverige i 1905. Nasjonalfølelsen ble styrket. Landet trengte noe som kunne bidra til å skape en sterkere nasjonal identitet. Norsk natur og friluftsliv var viktige faktorer i denne prosessen. De store heltene var polfarere som Fridtjof Nansen, Hjalmar Johansen og Roald Amundsen, skiløperen Lauritz Bergendahl og skøyteløperen Oscar Mathisen. Fra England kom impulser som brakte idretter som fotball og tennis til landet.

De var trolig smittet av denne utviklingen, de tretten guttene som en sommerdag i 1911 i krysset av Økernveien og Ulvenveien stiftet Hasle Fotballklub. Datoen var 1. juli. ”Høytideligheten” er nøyaktig beskrevet av mannen som skulle bli et ankerfeste i klubben gjennom flere tiår, Erling Østedal. Klubben fant sin plass i det som den gang het Norges Riksforbund for Idræt, senere Norges Landsforbund for Idrett (i dag Norges Idrettsforbund), som den gang var den eneste praraplyorganisasjon for idrett i landet.”

Bilde fra 1958 av vinmonopoltomten på Hasle med Grefsenåsen og idrettsområdet i bakgrunnen.

 

Slik starter jubileumsboka som ble laget da Hasle-Løren Idrettslag i 2011 kunne markere klubbens 100-årsjunileum. Ti år etter at Hasle Fotbaklub var etablert møttes noen unge menn i Rosengrens gartneri på Økernveien og stiftet Økern Sport- og Atletklub. Norsk idrett var på denne tiden organisert i Landsforbundet for Idrett. Inspirert av arbeiderbevegelsens sterke frammarsj i Norge ble Arbeidernes Idrettsforbund (AIF) etablert i 1923. Hasle var medlem av Landsforbndet, Økern – som senere skiftet navn til Hasle AIL – meldte seg inn i AIF.

Da krigen 1940-45 var slutt, ble de to idrettsforbundene sammensluttet til en organisasjon – Norges Idrettsforbund. På steder hvor det var to klubber med samme navn måtte den yngste endre klubbens navn. Hasle AIL ble da til Løren Sportsklubb. I 1963 ble de to klubbene sammensluttet til èn – Hasle-Løren Idrettslag.

Hasle-Løren IL har i dag rundt 1000 medlemmer, har tilbud innenfor fotball, ishockey, ski, innebandy, håndball, sykling og multisport.

 

Hockeyhistorie

Ishockey har vært klubbens store stolthet, og storhetstiden kom på 70-tallet med norgesmesterskap i 72, 74 og 76. Klubben skapte flere legender som “Hesten”, “Bjerka”, og “Kræsj”, og var nesten uovervinnelige gjennom hele 70-tallet, og i 1988 ble ishallen på Løren åpnet. Siden 2000-tallet har a-laget vært i 1. divisjon og i senere år etablert seg i øverste halvdel av divisjonen med ambisjoner om å komme seg til “kvalikk” til get-ligaen.

 

Så kom Hasle-Løren Ishockey Elite.

I 2016 kom kravet fra Norges ishockeyforbund om at alle ishockelag i prestasjonsdelen i Norge måtte etableres som separate organsisasjoner. Dette kravet kom for at ikke seniorlag i de øverste divisjonene skal trekke breddeavdelingen i klubben med seg dersom de selv skal få økonomiske problemer. 11. April 2016 ble derfor Hasle-Løren Ishockey Elite stiftet og etablert som et allianseidrettslag med Hasle-Løren Idrettslag.

Magnus Færøy (styreleder i Hasle-Løren Ishockey Elite) og Thomas Falch (styrelder i Hasle-Løren Idrettslag) signerer 11. April partneravtalen mellom de to organisasjonene.

 

Hasle-Løren Ishockey Elite sitt første styret bestod av:

Styreleder:

Magnus Færøy

Nestleder:

Elia Hoelstad

Styremedlemmer:

Ruby Castellanos

Jim Marthinsen

Atle Sand

Petter Syversen

Elite om oss